![Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/logo_phpBB.gif) |
www.dukaniejakdukan.fora.pl Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pon 22:05, 28 Lut 2011 Temat postu: 3 faza |
|
|
FAZA UTRWALANIA UZYSKANEJ wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram.
Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. Jeśli ilość straconych kilogramów to 10kg , trzeba ją stosować przez okres wynoszący 10 razy dzisięć dni, co stanowi sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:
pokarmy proteinowe fazy I (uderzeniowej)
warzywa fazy II równomiernej
jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
40 gramów sera żółtego
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.
Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.
Otręby owsiane każdego dnia.
A oto wskazówki dr Dukana znalezione na francuskim forum:
FAZA STOPNIOWEGO UTRWALANIA musi dzielić się na 3 równe części. I tak:
- przy utracie 10 kg, utrwalanie ma trwać 100 dni, co oznacza po 34 dni na każdy etap tej fazy,
- przy utracie 30 kg, utrwalanie ma trwać 300 dni, co oznacza po 100 dni na każdy etap tej fazy.
Otręby owsiane są obligatoryjne, zaś pszenne jedynie zalecane.
Proteinowy czwartek OBLIGATORYJNY w każdym z etapów.
1 OKRES :
Produkty dozwolone:
- Proteiny i warzywa z fazy naprzemiennej przez 6 dni z 7
- 1 porcja produktów skrobiowych na tydzień, zamiast 2
- 1 posiłek królewski na tydzień, zamiast 2
- żółte sery dopiero w drugim etapie
- 2-3 kawałki chleba dziennie (40-50 g).
- 1 owoc rano i 1 owoc wieczorem lub mus owocowy bez cukru
2 OKRES :
Dorzucamy kolejne produkty dozwolone:
- 1 porcję produktów skrobiowych (czyli 2 porcje na tydzień)
l- ser żółty do wyboru (albo 40 g sera codziennie o zawartości tłuszczu 20% , albo 40 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 40% raz na dwa dni)
3 OKRES :
Pełna faza utrwalania:
- Proteiny i warzywa z fazy naprzemiennej przez 6 dni z 7
- 2 porcje produktów skrobiowych na tydzień,
- 2 posiłki królewskie na tydzień,
- porcja sera żółtego (40 g) o zawartości tłuszczu max. 40 % , codziennie, która może być zastąpiona 100 gramami sera białego z pełnego mleka
- 2-3 kawałki chleba dziennie (40-50 g).
- 1 owoc rano i 1 owoc wieczorem lub mus owocowy bez cukru
Tabela produktów w 3 fazie
OWOCE:
Dozwolone
arbuz
brzoskwinie
grejpfruty
gruszki
jabłka
jeżyny
klementynki
maliny
mandarynki
melon
morele
nektarynki
pomarańcze
śliwki
truskawki
Zakazane
banany
czereśnie
migdały
orzechy laskowe
orzechy nerkowca
orzechy włoskie
orzechy ziemne
pistacje
rodzynki
Pieczywo (2 kromki dziennie)
Dozwolone
chleb pełnoziarnisty
chleb razowy
Zakazane
bagietka
biały chleb
bułki
Ser (1 porcja dziennie)
Dozwolone
Beaufort
Comte
Edamski
Ementaler
Gouda
Mimolette
serki topione
Tomme de Savoie
sery twarde i półtwarde
Zakazane
Brie
Camembert
Roquefort
sery kozie
sery miękkie
Produkty skrobiowe (2 razy w tygodniu)
Dozwolone
czerwona i biała fasola
fasolka szparagowa
gotowane ziarna pszenicy
groch suszony
groch zwyczajny
kasza manna
makarony
polenta
soczewica
zielony groszek
Zakazane
biały ryż
chipsy
frytki
gotowane ziemniaki
Mięsa (2 razy w tygodniu) oprócz tych
dozwolonych z poprzednich faz diety
Dozwolone
biała szynka
schab
udziec jagnięcy
Zakazane
karkówka wieprzowa
szynka surowa
tłusta szynka wiejska
tłuste kawałki udźca
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tiramisu dnia Wto 0:28, 01 Mar 2011, w całości zmieniany 5 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jeruda
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 639
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Wto 9:43, 01 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
tiramisu skąd to wytrzasnełaś w mojej książce inaczej trochę pisze proszę rzuć linkiem albo tytułem książki bo chętnie poczytam więcej a jestem coraz bliżej III i trzeba się dokładnie zaznajomić chyba że pączki mnie oddlą za dużo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wto 13:44, 01 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Tabela produktów pochodzi z [link widoczny dla zalogowanych]
Z francuskiego forum przesłała mi koleżanka,która zna ten język szczegóły 3 fazy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|