|
www.dukaniejakdukan.fora.pl Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 23:29, 27 Lip 2011 Temat postu: PRZETWORY NA ZIMĘ |
|
|
FASOLKA SZPARAGOWA-mrożona
Fasolkę myję,przebiebieram,żeby nie było zepsutych i obcinam końcówki.Wrzucam na oslony wrzątek. Gotuję 3-5 min. Do wody mozna dodać jeszcze cukier do smaczku i kwasek cytrynowy,zeby fasolka miała ładny kolor.Odcedzam,wykładam na czystą szmatkę lniana i czekam az wystygnie i obeschnie.Potem porcje pakuje do woreczka i do zamrażarki.
POMIDORY MROŻONE
Doskonale nadaja się w zimie do robienia sosów,zup... Zdrowe pomidory sparzam,zeby ładnie skórka zeszła.Kroje na ćwiartki lub w przypadku małych pomidorów mogą byc połówki.Porcje wkładam do woreczka i zamrażam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Czw 6:49, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
fasolkę robię identycznie jak Tiramisu...natomiast pomidorów nigdy nie mroziłam...z pomidorów robię przeciery...
pomidory myję,kroję i przepuszczam przez maszynkę...kiedyś przez sokowirówkę...uzyskaną miazgę zagotowuję,przyprawiam wegetą i gorącą rozlewam do słoiczków ,na wierzch słoiczka wlewam odrobinę oliwy i zakręcam...można je dla pewności za pasteryzować...
taki przecier wykorzystuje do zup ,ale lubimy też do picia super smakuje...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ella dnia Czw 6:52, 28 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mysia55
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1320
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:05, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Dzieki fasolke na pewno zrobie, pomidory myslalam ze sie da zachowac na kanapke albo do salatki, ja robie w zamrazalniku miejsce na grzybki w zeszlym roku tyle zamrozilam ze ostatnio w poniedzialek robilam pierogi z ostatnich, polecam, zagotowuje ok. 5-10 minut czekam do ostygniecia, przekrecam przez maszynke i farsz gotowy a malo miejsca zajmuje, pozniej tylko cebulke podsmazyc, doprawic i finito, ja do farszu nie dodaje kapusty wiec moje pierogi sa jedyne w swoim rodzaju mroze takze chleb jak mi zostanie, rosol w malych porcjach bo pozniej jak robie sosy to zamiast zalewac sosem, to mam bulion. Ella 30 kg ogorkow to sporo ja w zeszlym roku tyle przetworzylam, ale na super ogorki z czosnkiem. POLECAM a robi sie szybko wrzucam przepis, do kolacji rodzinnej jako przystawka sie nadaja jak i do obiadu, wiec jak masz troszke czasu zapraszam do wyprobowania:
Ogórki na zimę z chi lii
Składniki na 2,5 kg ogórków:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku sprasować w prasce
4 łyżki soli
0,6 cukru
1-2 łyżeczek chi lii
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu
Sposób przyrządzenia:
Od ogórków odkrajamy dupki , myjemy i kroimy w plastry na grubość 1cm- 1,5 cm, zasypujemy solą i odstawiamy na 8 h. Po 8 h odlewamy wodę od ogórków i przekładamy do innego naczynia, gdzie dodajemy chi lii i czosnek i zalać gorącą zalewą (olej, ocet, cukier) i zostawiamy na 14-15 h. Po upływie tego czasu układamy ciasno w słoikach i wekujemy. NIE GOTOWAĆ
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewka37
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Czw 9:12, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Jak byłam dzieckiem, tata uprawiał własne pomidory. We wrześniu wybierał nie do końca dojrzałe, takie koloru pomarańczowego. Owijał je pojedynczo w gazetę, układał w walizce tekturowej (może być karton) walizkę pozostawiał w chłodnym, ciemnym miejscu i na Boże Narodzenie mieliśmy własne pomidory. Tłumaczył, że najważniejsze żeby miały ciemno, wtedy dłużej dojrzewają i się nie psują. Jak jakiś się zepsuł to gazeta zabezpieczała przed zarażeniem innych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maddlen
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Czw 10:01, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
bardzo ciekawa teoria, a do tego sprawdzona... trzeba koniecznie wypróbować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 16:22, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
No tak,ale jak tu w bloku znaleźć chłodne miejsce.Nawet w piwnicy po 2 miesiącach ziemniaki zaczynaja kwitnąc.No ale pomysł Ewki jest najlepszy,bo pomidor jest swieży i nadaje się na kanapkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Czw 19:18, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
właśnie przed chwilą zrobiłam 8 słoiczków z ogórków na zupę ogórkową...
ogórki umyłam,starłam na grubej tarce jarzynowej ,dobrze wymieszałam z solą i nałożyłam do słoiczków wkładając do nich przed zakręceniem po łodyżce kopru...nie pasteryzuje,same ukisną i są bardzo dobre...WARUNEK muszą być dobrze nasolone...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ella dnia Pią 6:59, 29 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewka37
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Czw 20:34, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Tiramisu napisał: | No tak,ale jak tu w bloku znaleźć chłodne miejsce.Nawet w piwnicy po 2 miesiącach ziemniaki zaczynaja kwitnąc.No ale pomysł Ewki jest najlepszy,bo pomidor jest swieży i nadaje się na kanapkę. |
Zabawne, mieszkaliśmy w bloku, na wsi, ale w bloku. Tata trzymał je w szafie w przedpokoju bo było to jedyne pomieszczenie, w którym nie było kaloryferów.
Ella ja robiłam niedawno przecier z ogórków kiszonych, które mi zostały jeszcze z ubiegłego roku. Wrzuciłam w blender ogórki, potem do słoiczków i gotowałam przez piętnaście minut. Przyznam, ze nie wiem co z tego wyszło bo jeszcze nie otwierałam. Potrzebowałam słoiki na nowe ogórki, więc taki pomysł.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jeruda
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 639
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Czw 21:56, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
BURACZKI tarte
Umyte dobrze buraki gotujemy w trakcie gotowania solimy wodę.Buraki wystudzic, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Następnie dajemy odrobine oleju i trochę octu mieszamy i wkładamy do słoików.Słoiki gotujemy ok 10-15 minut .Jak najdzie ochota na buraczki to kroimy cebulkę i doprawiamy sobie do smaku i do obiadu gotowe,można dodac tez takie buraczki do zupy buraczkowej z ziemniakami szybko i czysto .
Moja mama robi taką wersję że buraki obiera do gotowania i w mniejszej ilości wody a później zlewa ten barszczyk do buteleczek i też gotuje i ma dodatkowo do zupy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 23:00, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ella,zrobiłam te Twoje pomidorki.Miały byc mrozone,ale zrobiłam do słoiczków.Dziasiaj u nas były pomidorki po 1,20,wiec grzech ich nie przerobic
Mam gdzieś przepis na fajna sałatke do słoiczkó z grzybków.Jak tylko znajdę,to wrzucę.Świetny pomysł na przystaweczkę lub do wędlinki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Pią 6:55, 29 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
tiramisu dla pewności można sobie te słoiczki za pasteryzować...
Zrobiłam kilka słoiczków ogórków z curry są łagodne ,dobre,smakowały...przepis z internetu
SKŁADNIKI:
1 ½ kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli
3 łyżki curry
Przyprawy:
listki selera
gorczyca
«
Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki.
Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.
Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.
Smacznego.
ZROBIŁAM TEŻ Z MUSZTARDĄ ALE SMAKOWAŁY ŚREDNIO...WOLIMY Z CURRY
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ella dnia Pią 7:12, 29 Lip 2011, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
TEKLA
Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon 9:11, 10 Sie 2015 Temat postu: |
|
|
Ja często robię przetwory na zimę. Szczególnie konserwową paprykę, ogórki i sałatki różnego rodzaju
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|