|
www.dukaniejakdukan.fora.pl Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Siabaaaa
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 20:42, 01 Lut 2011 Temat postu: dukanowskie gołąbki - faza II |
|
|
mięsko z podudzia indyka bez kości, skóry i tłuszczu
mięsko z 4 udek indyczych bez kości, skóry i tłuszczu
3 jajka
1/4 małej główki kapusty
2 ząbki czosnku
duża cebula
sól, pieprz
mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać drobno posiekany czosnek - dwa ząbki, dodać trzy jajka, dodać kapustę białą startą na grubych otworach tarki. Bardzo solidnie wymieszać. Formować pulpeciki, opiec na patelni teflonowej bez tłuszczu. Podlać wodą tyle, żeby całe dno było przykryte. Dusić pod przykryciem 15-20 minut na małym płomieniu.
Dolać sos pomidorowy, dusić jeszcze 10-15 minut, w środku czasu przewracając gołąbki.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Siabaaaa dnia Nie 14:49, 19 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 19:23, 03 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Gołąbki wariant 2
Składniki :
- główka kapusty
- pół kilo mięsa mielonego z indyka/kurczaka/chude wołowe
- pół kilo pieczarek
- koncentrat pomidorowy
- łyżka skrobi kukurydzianej i odrobina mleka - do zagęszczenia sosu
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek
- 2 kostki rosołowe
Sposób przygotowania:
1. Sparzyć kapustę.
2. Mięso przyprawić i wymieszać z posiekanymi drobniutko pieczarkami. Ja dodałam jeszcze grzybki do smaku.
3. Posiekać drobno to co zostało z kapusty po zdjęciu liści i dodać do mięsa.
4. Garnek wyścielić liśćmi kapusty i układać na nich ciasno gołąbki zawinięciem do dołu.. Zalać gołąbki dwoma szklankami bulionu z kostki rosołowej. Dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę i 30 minut. Ja duszę w piekarniku w temp. 150 st.
Sos: Pół słoiczka koncentratu wyłożyć na patelnię, przyprawić do smaku, zagęść mlekiem ze skrobią kukurydzianą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|