Siabaaaa
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 1:29, 14 Lut 2011 Temat postu: Śledź świeży lub inna ryba w zalewie octowej P i PW |
|
|
1 kg śledzi świeżych. mogą być zielone, mogą być małe karasie,
3 łyżki otrąb owsianych lekko zmielić.
2 cebule,
ocet jabłkowy 2/3 szklanki.
4 szklanki wody.
ziele angielskie - 4 ziarenka,
pieprz - 8 ziarenek,
liść laurowy,
sól, pieprz do smaku,
słodzik (ja używam tagatozy) ale można inny słodzik do smaku
Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć, następnie opanierować w mące z otrąb i usmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Wystudzić. Osobno ugotować wodę z przyprawami i pokrojoną w pióra cebulą 15 minut od momentu zagotowania. Dodać octu i słodzika do smaku. Można dodać trochę więcej octu jak ktoś lubi kwaśne ryby. Zalewa ma być dosyć kwaśna bo ryby wyciągną ten kwas. Wystudzić zalewę i zalać ryby w słoju lub misce. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Pyszna. W małych rybkach małe ości się rozpuszczą i nie ma dłubania. Ja używam octu jabłkowego, bo jest zdrowy, ale można i zwykłego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|