Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna www.dukaniejakdukan.fora.pl
Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

placuszki dukanowskie po włosku - faza I

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fobmroweczka
Administrator



Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 20:32, 01 Lut 2011    Temat postu: placuszki dukanowskie po włosku - faza I

3 łyżki otrąb owsianych
jajko
łyżka z czubkiem serka wiejskiego light
szczypta soli
ząbek czosnku
szczypta oregano
szczypta bazylii

Czosnek posiekać, wymieszać razem wszystkie składniki i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Najlepsze na ciepło - ciągnący się ser Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Śro 16:33, 02 Lut 2011    Temat postu:

CHLEBUŚ 1 mała, wąska foremka


3szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
25dkg chudego sera
4 jajek/białka należy ubić na pianę/
250ml maślanki lub jogurtu 0%
1/2 łyżki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kminku
Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać, ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami i maślanką/jogurtem. Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200 stopni piekę około 45-50 min.

Ostatnio edytowany przez tiramisu (2011-01-24 12:15:06)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Sob 15:32, 05 Lut 2011    Temat postu:

kurczak curry

2 piersi
1 opakowanie jogurtu(180g)
curry
1 ząbek czosnku
sól
piersi pokroić w kostkę,obsypać obficie przyprawą curry.dodać posiekany czosnek i odstawić do lodówki na 10-15 min...nagrzać patelnię i mocno przesmażyć mięso..curry nie może się przypalić(ma pachnieć).gdy obsmażymy podlewamy wodą,aby przyprawa się nie przypaliła dusić aż mięso będzie miękkie a płyn odparuje...na koniec dodajemy jogurt z odrobiną soli i mieszamy aż sos zgęstnieje...gotowe.podajemy z paluszkami owsianymi lub plackami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Nie 8:51, 06 Lut 2011    Temat postu:

* pierś kurczęca lub odfiletowane udka { FRYKADELKI }

* chili w proszku
* musztarda,jakaś mocno ostra (dijon,rosyjska)
* pozycji nr 2 i 3 nie żałujemy,połowa zostanie na papierze

Pierś kroimy w dość wąskie paseczki (udka małe są,więc nie ma potrzeby). Wrzucamy do naczynia ,posypujemy chili,mieszamy (ręką najlepiej wychodzi), po czym dorzucamy wedle uznania musztardkę i ponownie mieszamy.Wskazane jest,by mięso w lodówce odstało jakiś czas,celem przegryzienia się smaków, aczkolwiek nie jest to konieczne. Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temp., blachę lub kratkę wykładamy papierem do pieczenia, nań kurczaczka i sru wrzucamy na jakieś 15 minutek.Po tym czasie sprawdzamy,czy mięso jest już miękkie.Jeśli test wypada pozytywnie,podkręcamy temp. na jeszcze wyższą i pilnujemy,by się ładnie podpiekło na chrupiąco (ok 15-20 min), nie zwęgliło Podajemy z sosem jogurtowo-musztardowym,ew. z dod. szczypiorku lub koperku i czosnku. Zasiadamy i chrupiemy przed TV Smacznego
P.S. Przyjarana poza papierem musztarda lubi kopcić.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Nie 8:56, 06 Lut 2011, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ella




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie

PostWysłany: Nie 9:29, 06 Lut 2011    Temat postu:

Tosty


- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogórek, pieczary, szynka )- wtedy dla II fazy

Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10min.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ella dnia Nie 9:33, 06 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TEKLA




Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon 12:23, 03 Lip 2017    Temat postu:

Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin