|
www.dukaniejakdukan.fora.pl Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Fobmroweczka
Administrator
Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 20:32, 01 Lut 2011 Temat postu: placuszki dukanowskie po włosku - faza I |
|
|
3 łyżki otrąb owsianych
jajko
łyżka z czubkiem serka wiejskiego light
szczypta soli
ząbek czosnku
szczypta oregano
szczypta bazylii
Czosnek posiekać, wymieszać razem wszystkie składniki i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Najlepsze na ciepło - ciągnący się ser
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Śro 16:33, 02 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
CHLEBUŚ 1 mała, wąska foremka
3szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
25dkg chudego sera
4 jajek/białka należy ubić na pianę/
250ml maślanki lub jogurtu 0%
1/2 łyżki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kminku
Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać, ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami i maślanką/jogurtem. Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200 stopni piekę około 45-50 min.
Ostatnio edytowany przez tiramisu (2011-01-24 12:15:06)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sob 15:32, 05 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
kurczak curry
2 piersi
1 opakowanie jogurtu(180g)
curry
1 ząbek czosnku
sól
piersi pokroić w kostkę,obsypać obficie przyprawą curry.dodać posiekany czosnek i odstawić do lodówki na 10-15 min...nagrzać patelnię i mocno przesmażyć mięso..curry nie może się przypalić(ma pachnieć).gdy obsmażymy podlewamy wodą,aby przyprawa się nie przypaliła dusić aż mięso będzie miękkie a płyn odparuje...na koniec dodajemy jogurt z odrobiną soli i mieszamy aż sos zgęstnieje...gotowe.podajemy z paluszkami owsianymi lub plackami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 8:51, 06 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
* pierś kurczęca lub odfiletowane udka { FRYKADELKI }
* chili w proszku
* musztarda,jakaś mocno ostra (dijon,rosyjska)
* pozycji nr 2 i 3 nie żałujemy,połowa zostanie na papierze
Pierś kroimy w dość wąskie paseczki (udka małe są,więc nie ma potrzeby). Wrzucamy do naczynia ,posypujemy chili,mieszamy (ręką najlepiej wychodzi), po czym dorzucamy wedle uznania musztardkę i ponownie mieszamy.Wskazane jest,by mięso w lodówce odstało jakiś czas,celem przegryzienia się smaków, aczkolwiek nie jest to konieczne. Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temp., blachę lub kratkę wykładamy papierem do pieczenia, nań kurczaczka i sru wrzucamy na jakieś 15 minutek.Po tym czasie sprawdzamy,czy mięso jest już miękkie.Jeśli test wypada pozytywnie,podkręcamy temp. na jeszcze wyższą i pilnujemy,by się ładnie podpiekło na chrupiąco (ok 15-20 min), nie zwęgliło Podajemy z sosem jogurtowo-musztardowym,ew. z dod. szczypiorku lub koperku i czosnku. Zasiadamy i chrupiemy przed TV Smacznego
P.S. Przyjarana poza papierem musztarda lubi kopcić.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ella dnia Nie 8:56, 06 Lut 2011, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ella
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 762
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 9:29, 06 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Tosty
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogórek, pieczary, szynka )- wtedy dla II fazy
Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10min.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ella dnia Nie 9:33, 06 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|