ewka37
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 916
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: Czw 22:07, 05 Sty 2012 Temat postu: Pasta rybno-jajeczna |
|
|
1. wędzona makrela
2. 6 do 8 jaj
3. połowa małego pomidora lub pół łyżeczki przecieru pomidorowego
4. pół cebuli
6. przyprawy
Makrelę oczyszczamy z ości i skóry, cebulę kroimy, pomidora obieramy z skórki i pozbawiamy ziaren/ewentualnie dodajemy przecier, jaja wcześniej ugotowane na twardo przepoławiamy, wyodrębniamy żółtka, białka odkładamy do faszerowania. Przyprawy do smaku: pieprz, słodka papryka, ewentualnie zioła, nie solimy, gdyż ryba wędzona jest już wystarczająco słona. Wszystko miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy bez widocznych odrobin składników. Gotową pastą faszerujemy białka tworząc w miejscu żółtek kuleczki. Układamy na półmisku-talerzu, dekorujemy. Resztę pasty można wykorzystać na kanapki dla rodziny lub dla nas na chlebek Tiramisu, albo bułkę z mikrofali Mysi. Pasta przydatna do spożycia, przechowywana w lodówce -trzy dni.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ewka37 dnia Czw 22:09, 05 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|