TEKLA
Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon 11:28, 17 Paź 2016 Temat postu: Łosoś z jarmużem w beszamelowej pierzynce |
|
|
Łosoś z jarmużem w beszamelowej pierzynce to danie proste, pyszne i dobrze wpisujące się w Dukana. Oto jak je przygotować.
Składniki:
Łosoś świeży najlepiej filet ok 30-40 dag
kilka liści jarmużu
ser mozarella
beszamel: mąka, masło, mleko, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Łososia oprószamy solą i pieprzem i układamy w naszyniu żaroodpornym. Jarmuż parzymy w gorącej wodzie a następnie usuwamy ze środka liści główną żyłkę (łodyżkę). Drobno siekamy i układamy na łososiu.
Beszamel: w garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy intensywnie na małym ogniu. Potem wlewamy szklankę mleka i intensywnie mieszamy do zagotowania masy. W między czasie doprawiamy: czosnek, gałka, sól, pieprz.
Gdy beszamel będzie gotowy, zalewamy nim łososia z jarmużem. Na wierzchu układamy kilka plastrów mozzarelli. Zapiekamy z piekrniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|