Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna www.dukaniejakdukan.fora.pl
Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kilka propozycji na sosy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anka3miasto




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 14:09, 25 Mar 2011    Temat postu: kilka propozycji na sosy

1. Dietetyczny sos berneński.
Przygotować szalotkę, estragon, ocet, 2 jaja. Ugotować drobno posiekaną szalotkę w małej szklance octu. Dodać posiekany estragon, wedle uznania. Ostudzić ocet i połączyć go z dwoma żółtkami, dobrze ubijając jak na majonez.

2. Sos ravigote.
Zmiksować jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół. Wymieszać wszystko w miseczce z dwoma jogurtami nie zawierającymi tłuszczu, połową łyżeczki musztardy i solą.
Dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić, popieprzyć, podgrzać, zanurzając naczynie w innym naczyniu wypełnionym wrzącą wodą, i podawać z mięsem na ciepło lub na zimno. Sos ten podaje się do ryb, jaj na twardo, mięs i jarzyn.

3. Sos biały.
Przygotować:
* 2 jaja
* chudy jogurt
* pół szklanki chudego mleka
Lekko podgrzać mleko, posolić je i popieprzyć. Dodać 2 żółtka, cały czas dobrze ubijając, następnie dodać jogurt. Na zakończenie podgrzać całość w naczyniu do gotowania na parze z podwójnym dnem. jeśli chcemy podać sos do ryb, można do niego dodać posiekany korniszon.

4. Sos gribiche.
Dobrze rozetrzeć 1 jajo na twardo. Dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżkę stołową octu, 1 łyżeczkę oleju parafinowego wymieszanego wcześniej z odrobiną wody gazowanej, następnie dodać 1 łyżkę ubitego jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zieloną pietruszkę i posiekane korniszony. Świetnie pasuje do pot-au-feu, bardzo popularnej w kuchni francuskiej potrawy jednogarnkowej składającej się z dwóch dań: rosołu i sztuki mięsa z różnymi jarzynami, a także do zimnych mięs, szczególnie ozora.

5. Sos zielony.
Przygotować po 25 g:
* szczawiu lub rzeżuchy
* natki pietruszki
* estragonu
* szczypiorku
* naci selera
* mięty i młodej szalotki
Posiekać wszystko bardzo drobno i dodać młode szalotki. Pokroić 3 całe jaja na twardo i zmiksować. Wymieszać 4 chude jogurty, ocet, sól i pieprz, zioła i szalotki. Zmiksować i odstawić w chłodne miejsce. zielony sos jest doskonały do wołowiny z pot-au-feu, na zimno lub ciepło.

6. Sos z pomidorów.
W głębokiej nie przywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać 6-8 świeżych pomidorów bez skórki i pestek lub, dla bardziej niecierpliwych, 300 ml miąższu z pomidorów w puszce. Posolić i popieprzyć. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon dla aromatu. Używać do zapiekanek z ryb lub warzyw.

7. Sos ze świeżych ziół.
Rozpuścić kostkę rosołową, rybną lub warzywną bez tłuszczu w połowie szklanki letniej wody i dodać, dobrze rozprowadzając, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej. Całość postawić na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać, dobrze mieszając, 200 g białego homogenizowanego serka, zioła, sól i pieprz. Nadaje się do mięs i ryb.

8. Sos myśliwski.
W 3 łyżkach stołowych octu z 2 stołowymi łyżkami wody gotować pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut dwie posiekane szalotki. Zdjąć pokrywkę i odparowywać przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać 1 roztrzepane żółtko i 2 łyżki stołowe białego serka. Posolić i popieprzyć. Dodać gałązkę posiekanego estragonu. Podgrzać w naczyniu do gotowania na parze aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Używa się go do mięs i ryb.

9. Sos holenderski.
W rondelku do gotowania na parze roztrzepać 1 żółtko z 1 łyżeczką musztardy i 2 łyżkami stołowymi soku z cytryny. Podgrzewać przez kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu, następnie powoli dodawać 50 ml ciepłego mleka, ciągle mieszając. Doprowadzić do zgęstnienia. Podawać ciepły. To klasyczny dodatek do białych ryb, ale nadaje się również do szparagów, zielonej fasolki i szpinaku.

10. Sos beszamel.
Wymieszać na zimno 0,25 l chudego mleka i 1 łyżkę stołową skrobi kukurydzianej, następnie dodać kostkę rosołową. Gotować kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz lub gałkę muszkatołową, wedle uznania. Doskonale nadaje się do zapiekanek z jarzyn, a szczególnie do cykorii z szynką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TEKLA




Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto 9:08, 27 Paź 2015    Temat postu:

Z pewnością wypróbuje wszystkie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin