Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna www.dukaniejakdukan.fora.pl
Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Galantyna

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mysia55




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1320
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:28, 09 Lut 2011    Temat postu: Galantyna

1 cały kurczak myjemy i delikatnie sciagamy z niego skóre tak zeby miala jak najmniej otworów, mieso oddzielamy, od kosci i mielimy. Do mieska dodajemy 1 jajko, sól, majeranek, przyprawa do kurczaka (do smaku), 6 łyżek otręb i 1 łyzkę skrobi kukurydzianej, to wsyztsko mieszamy i wkladamy w tą skórę, tak żeby nam trzymało to mięsko.
Mięsko w skórze wkładamy do gazy metrowej (można kupic w aptece), opatulamy i wkładamy do garczka, wlewamy wode i gotujemy przez 1 godzinke. Potem miesko wyjmujemy ostroznie na talerz, zdejmujemy gaze i jemy miesko tylko w naszym przypadku bez skóry, możemy jeść na cieplo i zimno Smile
P.S. Ja posoliłam wode w której się miesko gotowało, a jak ktoś ma kostkę rosołową odtłuszczoną może zamiast soli wrzucić

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tiramisu




Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Śro 23:03, 09 Lut 2011    Temat postu: Galantyna w drugiej wersji

GALANTYNA W DRUGIE WERSJI

1 cały kurczak,najlepiej taki około dwukilowy delikatnie oddzielamy od kości.Tak jak w przepisie pietro wyżej trzeba uważać na dziury.Im mniej tym lepiej. Takiego kurczaka bez kości delikatnie rozkładamy na deseczce. Przygotowujemy faesz : 20,30 dkg chudej wołowiny mielimy razem z 1 wątróbką drobiową, cebulką podsmażoną na teflonie i odrobina otrębów owsianych. Równomiernie rozkładamy na kurczaku posypanym przyprawami ( wegeta,pieprz,bazylia,zielona pietruszka,czosnek...według uznania). Zwijamy całość,uważając,zeby po bokach nie wyłaził za bardzo farsz. Szczelnie zawijamy w gazę (ja zawijam w pieluchę tetrową),obwiązujemy dratwą jak szynkę i do gara.Zalewmy zima wodą.Mozna dodać jarzyny-marchew,pietruszka,seler.Przyprawy-wegeta,ziele ang.,lisć laurowy.Gotować na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godz.Po ugotowaniu zostawić w tej wodzie do wystygniecia.Po wyjeciu z wody przycisnąć kurczaka czymś dość ciężkim (deseczka,a na to garnek z wodą).Zostawić na godzinke lub dwie.Odwinąć i jeść.Można na ciepło do obiadku lub na zimno jako wędlinka.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tiramisu dnia Śro 23:05, 09 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TEKLA




Dołączył: 10 Cze 2015
Posty: 435
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią 12:30, 09 Cze 2017    Temat postu:

Dzięki za przepisy, przydadzą się!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.dukaniejakdukan.fora.pl Strona Główna -> I faza Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin