|
www.dukaniejakdukan.fora.pl Dukan - dieta dla tych co chcą schudnąć
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mysia55
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1320
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:28, 09 Lut 2011 Temat postu: Galantyna |
|
|
1 cały kurczak myjemy i delikatnie sciagamy z niego skóre tak zeby miala jak najmniej otworów, mieso oddzielamy, od kosci i mielimy. Do mieska dodajemy 1 jajko, sól, majeranek, przyprawa do kurczaka (do smaku), 6 łyżek otręb i 1 łyzkę skrobi kukurydzianej, to wsyztsko mieszamy i wkladamy w tą skórę, tak żeby nam trzymało to mięsko.
Mięsko w skórze wkładamy do gazy metrowej (można kupic w aptece), opatulamy i wkładamy do garczka, wlewamy wode i gotujemy przez 1 godzinke. Potem miesko wyjmujemy ostroznie na talerz, zdejmujemy gaze i jemy miesko tylko w naszym przypadku bez skóry, możemy jeść na cieplo i zimno
P.S. Ja posoliłam wode w której się miesko gotowało, a jak ktoś ma kostkę rosołową odtłuszczoną może zamiast soli wrzucić
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 23:03, 09 Lut 2011 Temat postu: Galantyna w drugiej wersji |
|
|
GALANTYNA W DRUGIE WERSJI
1 cały kurczak,najlepiej taki około dwukilowy delikatnie oddzielamy od kości.Tak jak w przepisie pietro wyżej trzeba uważać na dziury.Im mniej tym lepiej. Takiego kurczaka bez kości delikatnie rozkładamy na deseczce. Przygotowujemy faesz : 20,30 dkg chudej wołowiny mielimy razem z 1 wątróbką drobiową, cebulką podsmażoną na teflonie i odrobina otrębów owsianych. Równomiernie rozkładamy na kurczaku posypanym przyprawami ( wegeta,pieprz,bazylia,zielona pietruszka,czosnek...według uznania). Zwijamy całość,uważając,zeby po bokach nie wyłaził za bardzo farsz. Szczelnie zawijamy w gazę (ja zawijam w pieluchę tetrową),obwiązujemy dratwą jak szynkę i do gara.Zalewmy zima wodą.Mozna dodać jarzyny-marchew,pietruszka,seler.Przyprawy-wegeta,ziele ang.,lisć laurowy.Gotować na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godz.Po ugotowaniu zostawić w tej wodzie do wystygniecia.Po wyjeciu z wody przycisnąć kurczaka czymś dość ciężkim (deseczka,a na to garnek z wodą).Zostawić na godzinke lub dwie.Odwinąć i jeść.Można na ciepło do obiadku lub na zimno jako wędlinka.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tiramisu dnia Śro 23:05, 09 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|