Tiramisu
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 1301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 0:27, 04 Lut 2011 Temat postu: Ciasto cappuccino P i PW |
|
|
Ciasto cappuccino
Składniki: biszkopt:
4 jajka
2 białka
2 łyżki słodzika w proszku
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao niskotłuszczowego
Krem:
2 żółtka
3 łyżki słodzika w proszku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 szklanka mleka 0%
2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka razem ze skrobią, słodzikiem i kakao dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45-50 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Krem: żółtka, ze skrobiąi słodzikiem dodajemy do mleka. Dokładnie mieszamy. A następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie nam budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem homogenizowanym, kawą i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną. Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu. Na krem nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa nam dokładnie stężała
Post został pochwalony 0 razy
|
|